Наближення грудня і Нового року багатьох стресує не лише святами (подарунки? де святкувати? з ким святкувати? а як привітати колектив? де зробити вечірку?), але й внутрішнім сигнальним вогником: “Що вдалося за цей рік?”. Саме про це і пропонуємо поговорити львівським культменеджерам протягом грудня на сторінках “Діалогу”.

Ми часто жаліємося, що дуже важко формулювати хоч якісь висновки та будувати далекоглядні плани, опираючись, фактично, “на повітря” – ані статистики, ані маркетингових досліджень, ані економічних показників щодо сфери культури у Львові (чи в Україні), на які можна було би покластися, ми не маємо.

Проте, відкрита звітність і докладна аналітика не прийдуть до нас з небес, і, як ми самі добре знаємо, потребують чимало робочих рук і голів для свого втілення. Тож, думаючи про маленькі кроки на великому шляху, ми пропонуємо, запрошуємо і заохочуємо львівські культурні організації та ініціативи написати для “Діалогу”(і для себе, перш за все) такий собі твір на задану тему “Наш 2016 рік”.

Чим більше посутньої інформації буде у вашому творі – тим кращою буде потому оглядова аналітика, що її “Діалог” обіцяє підготувати та опублікувати на партнерських ресурсах і на цьому сайті.  Якщо ваша організація готує публікацію свого звіту на власному сайті – надішліть, будь ласка, лінк на ваш матеріал, і ми теж візьмемо його до уваги, або зробимо републікацію тут.

Як критикиня культури (і як менеджерка також!), я би дуже хотіла прочитати чим більше таких текстів; і ясна річ, мені цікаво на основі цих текстів подумати про глобальну картину у масштабах міста. Такі звіти (якщо написані чесно і обдумано, а не формально і “для начальства”) дозволяють побачити, скільки повсякденної рутинної роботи вкладено у ті чи інші публічні події, і як багато всього лишається за кулісами. Мені здається, такі відповіді важливі і для самих організацій всередині – як спосіб зрозуміти свої помилки і пропрацювати конфліктні моменти. Також це важливо, щоб люди з-поза сфери культури розуміли, як ви працюєте, що це за робота, і які у ній є складнощі чи проблеми – важко і безглуздо вимагати у влади вирішення наших негараздів, якщо ми навіть не можемо адекватно сформулювати, чим же ми займаємось, для чого, і у який спосіб.

Спочатку ми планували вигадати для цієї ініціативи окремий питальник; але перемогло все таки бажання щирості (а вона, як ми знаємо, буває дуже творча у своїх поривах). Тому ми не чекаємо від вас офіційних описових звітів. Ми запрошуємо вас поділитися своїми здобутками і втратами 2016 року, розповісти про те, як змінилася (і чи змінилася?) ваша аудиторія протягом цього року, що нове ви відкрили у своїй професійній сфері, чого навчилися разом з колегами, у чому розчарувалися, з ким співпрацювали, скількох людей бачили на своїх акціях і скількох хотіли би бачити, що встигли і що не встигли…

За потреби – кінцеве редагування і публікацію ваших текстів я можу взяти на себе. А для усіх, хто не лінивий, пропоную реєструвати авторську колонку тут, на сайті, і писати не тільки звіт за 2016, але і плани на 2017, і все інше, що вам болить чи вас гріє у вашій професії. Обсяг – до 9 тис. знаків. Фото і відео додатки – вітаються.